Hogyan veszíthetünk el egy munkatársat 3 hónap alatt?

 

Hallottál olyan cégekről, ahol durván 3 havonta vagy még előbb a próbaidő lejárta előtt távoznak a munkatársak. Van ilyen szép számmal. Nagy energiákat fordítanak a munkatársak toborzására. Folyamatosan futnak a hirdetések, jönnek az újabb és újabb munkatársak.

Kezdetben minden szép és jó. Mindkét fél elégedett, mosolyog, bizakodó a jövő tekintetében.

“Végre megtaláltuk!”

“Óóóhhhhh végre megtaláltam!”

Majd jönnek a dolgos hétköznapok, és egyre inkább megváltoznak a gondolatok. Kiderül – mindkét fél részéről – hogy nem minden úgy van ahogy elmondták, nem minden olyan szép, nem minden olyan vidám és csodálatos. Nincsenek meg a beígért feltételek, vagy a másik fél részéről az elmondott tudás sem olyan acélos.

Sajnos, az látható, hogy a mai világban az emberek sokkal előbb hoznak döntéseket és sokszor nem a megoldást keresik, hanem egyből a “válással” kezdenek. Pedig mindkét félnek érdemes lenne pár dolgot végiggondolni.

Mi most a munkaadók részéről nézzük meg, mit tudnak tenni azért, hogy a kezdeti “szerelem” meg is maradjon.

Mire figyelj, mit kell rendbe tenned, hogy az új belépő azt a képet kapja, amit te szeretnél:

 

Beillesztés hiánya

Megérkezik az új munkatárs, aláírja a cég vele a szerződést, megmutatják a munkahelyét, beszélgetnek vele egy kicsit, majd jobb esetben egy már eleve túlterhelt kollégának szólnak, ha valamit nem tud, akkor segíts neki… Persze, neki nem lesz ideje, ezért az új ember, vagy hibázik, vagy nem dolgozik és a motiváció elkezd lemenni.

A régi munkatársak negatív érzelmei

Az új emberünk elkezd ismerkedni, beszélgetni. Vajon mivel találja szembe magát? Azzal, hogy az emberek a negatív dolgokra vannak hangolva. Elkezdik mesélni, hogy velük milyen idióta volt tegnap a főnok, és a munkatársak is hát…. és aki előtted itt volt az se bírta sokáig. Na meg persze az ügyfelek… Vajon meddig marad fent a motiváció

Nem jól kialakított fizetési rendszer

Egy jó fizetési rendszer motiválja az embereket a jó és hatékony munkára. A rosszul kialakított pedug fusztráló, egy dolgozni akaró ember számára. Kényelmes megoldás fix fizetéseket adni, de elavult módszer, csak kényelmes cégek alkalmazzák. Ők panaszkodnak a legtöbbet, hogy nem lehet jó munkatársakat találni. Hát igen ez tény Ők nem a jókat vonzák.

Függés a kollégáktól

Természetes, egy csapat részeként függőségi viszonyok vannak. A munkafolyamatok, feladatok összekapcsolódnak. A probléma ott kezdődik, ha ezek nincsenek ledefiniálva, nincsenek pontosan meghatározva a feladat és a felelősségi körök. Ha van egy rossz motivációjú, engem aztán nem érdekel hozzáállású kolléga, az gyorsan agyoncsapja a tenni akarást. 

Teljesítmény arányos elismerés hiánya

Az előző két pont miatt alakul ki ez a probléma. Első lépés az anyagik, ha valaki jól dolgozik azt gondolom, többet is érdemel anyagiakban is. Lehet díjazni, sőt érdemes díjazni a cégnél eltöltött időt, de a múlt sikereiből, ma már nem fogunk megélni. 

A második rész pedig, a kollektív elismerés és kollektív büntetés elve. Nem működő motivációs taktika. Az egyének “Egójának”, szebben fogalmazva a “Lelkének” szüksége van az egyéni elismerésre, ha valamit jól csinált elvárja az elismerést érte. (a gyerekek még ki is követelik) És ugyanez a lélek nagyon fel tud háborodni, ha tudja, hogy Ő mindent megtett, mégis a “szőnyeg szélén kell állnia”. 

A vezető hozzáállása

Erről a pontról is sokat lehetne beszélni. Amikor egy vezető learatja a sikereket, mindent a saját sikerének tekint és nem csapatban gondolkodik. Vagy nem tud dicsérni, mert természetesnek veszi az elért eredményeket. Esetleg amikor érzelmi alapokon hozza meg a döntéseit és sorolhatnám azokat a vezetői hibákat amik rettentő fusztráltá tudnak tenni egy munkatársat. 

Egy nem a csapatba illő munkatárs jelenléte

Sokféle nézőpontból lehet elemezni, értékelni a munkatársakat. Lehet a személyiséget vizsgálni, lehet a teljesítményt, a hozzáállást, az elkötelezettséget. Nézzünk egy kis személyiséget:  Vannak az intrikusok, vannak a pletykások, az ellenségesek, a távolságtartók, a maguknak valók és még jó egypárat felsorolhatnánk.

A felvételnél azt is vizsgálni kell, hogy az új kolléga vajon beleillik-e a meglévő csoportodba. Ha egy csapatodból, hamar távoznak az új emberek keresd meg azt a személyt aki ezt generálja, hamar megoldódhat megoldódhat a probléma.

Tanácsadói tapasztalatunk is ezt mutatja. Egy “régebbi intrikus” eltávolítása, alapjaiban változtathatja meg a csapat morálját. befogadási képességét.

A képzés hiánya

Folyamatosan fejlődik a világ, a technológiák, az eszközök, a módszerek. Ha nem adjuk meg ezeket a munkatársaknak, elavult korszerűtlen háttér ellenére azt várjuk el, hogy egyre többet és jobban dolgozzanak akkor ez nem fog működni. Egy jól eltalált, jól megszervezett képzés extra motivációt ad a csapatnak. 

A személyes előrelépés, fejlődés lehetősége

Nem mindenki szeretne előre lépni, vannak olyan típusú munkatársak, akik elégedettek a pozíciójukkal. Viszont náluk is eljöhet az elfásulás, kiégés időszaka.

Amerikában azt mondják 7 évente váltani kell, hogy ez ne következzen be. Érdemes ezen elgondolkodni, hogyan és mit fog csinálni az adott személy x év múlva. Persze ez már nem a 3 hónap alatt elvesztem kategóriába tartozik. Vagy mégis?

Ha azt végig gondolod, hogy milyen impulzusokat kap a régi munkatársaktól egy új kollégád, akkor lehet ezen a kérdésen is érdemes elgondolkodni. A régiek elégedettsége, tudatossága, az Ő állapotuk az első hetekben, hónapokban döntő tényező lesz a megtartásban.

 

Kiegészítő információ a végére!

Rendszeresen megkérdezzük a pályázókat miért akarnak váltani. Érdekes válaszokat kapunk. A pénz nem szerepel az első 3 pont között. Meglepődtél? Bevallom az elején mi is, de azt látjuk, hogy ez a trend már régóta. Más sérelmek, okok miatt hamarabb váltanak munkatársaid. Javaslom, Te ne kövesd el a fenti hibákat. 

Ha kérdésed van, írj nekünk bátran. Válaszolni fogunk rá.

 

Pin It on Pinterest

Share This