Alap tétel: Amikor egy új munkatárs érkezik a cégedbe, szükséges, hogy “Mentorálva” legyen.

Amennyiben ez nincs, úgy fogja érezni, hogy semmi segítséget nem kapott, nincs akihez fordulhatna ha problémája van. Mit gondolsz hol lesz ez a munkatársad pár hónap múlva? Elmondom! Valahol máshol.

A “nagy titok” amiért munkahelyet váltanak a pályázók nem a pénz! Tévedsz, ha azt gondolod csak a pénz miatt váltanak! Természetesen a mai világban nagyon fontos, hogy meg tudjon élni a fizetésből a munkavállaló, így ha meg akarod tartania munkatársaid, kénytelen leszel piacképes fizetést adni. De most, nem erről fogunk beszélni, hanem a jó mentorról.

Egy jó mentor ismérvei:

 

N

Lojális a céghez

Nem mindegy, hogy hogyan képviseli a céget. Magyarán ha neki problémája van, azt nem az új munkatársai felé kommunikálja negatív formában, hanem veled beszéli meg.

N

Tisztában van a cég céljaival

Ismernie kell a  cég rövid és középtávú céljait és hinnie kell abban, hogy megvalósítható.

N

Megfelelő szakmai tudással rendelkezik

Mivel Ő az akire az új munkatárs támaszkodni tud nehéz helyzetekben, ezért jól megalapozott szakmai tudással kell rendelkeznie. Elméletben és gyakorlatban is.

N

Hajlandó átadni a tudását

Ez egy nagyon fontos kérdés. Ha rendelkezik tudással, de úgy érzi, ha ezt átadja, akkor veszélybe kerül, akkor nem Ő a te megfelelő mentorod.

N

Képes átadni a tudást

Nem elég, ha valaki rendelkezik ismeretekkel egy bizonyos témakörben. Írtam fent, hogy rendelkezik elméleti és gyakorlati tudással is. Ha csak gyakorlati a tudása, nem lesz képes hatékonyan átadni egy új munkatársnak az ismeretet, de ha csak egy elméleti betanult szöveget szajkózik akkor sem. És mindemellett, kell hogy legyen ismerete a tanítás alapjairól, lépéseiről.

N

Elfogadottság

Ne csak Te gondold róla, hogy jó lesz! Ha a régi munkatársak is hozzá fordulnak, ha elfogadják, elismerik a tudását akkor rendben van. Ha a régiek “kinevetik”, akkor nem rá van szükséged.

N

Példamutatás/Példakép

Egy új munkatársnak Ő lesz az akire felnéz. Azt fogja követni, azt szeretné utánozni, amit ez az ember tesz. Tehát mondani sem kell, hogy kulcsfontosságú a szerepe. (Ha cégvezetőként te leszel a mentor, akkor ez rád is vonatkozik…)

Ezek az alapok egy jó mentor kiválasztásához.

Lehetne még sorolni, de úgy érezzük ezek nélkül nem mentor a mentor!

Mit tanácsolunk? Tudatosan keresd és készítsd fel mentoraidat! Ha bizonytalan vagy abban, hogy ki lenen igazán jó, akkor azt javasoljuk, hogy csinálj egy gyors elemzést csapatodról. Munkatársanként pár kérdést kell feltenned és pontosan látni fogod, hogy munkatársaid kit tekintenek mentornak.

Itt találsz róla több információt. Élj a lehetőséggel.

Pin It on Pinterest

Share This