Miért a legjobbakra van szükséged?

 

Mert háború van!

A munkatársak megszerzésért folyik a harc.

 

Egyre nehezebb megtartani a munkatársakat és egyre nehezebb újakat toborozni.

Képzeld el azt, hogy egy sport csapat menedzsere vagy. A legjobbak sokba kerülnek, a gyengékkel nem lehet megnyerni a meccseket.

A jó hír, hogy lehet mit tenni. Nem csak a pénz ami motiválja a kiemelkedő pályázókat. Más a motivációjuk. Ha ezt kihasználod, akkor veled fognak dolgozni és nem a konkurenciánál.

Szándékosan fogalmazta úgy hogy “Veled” első lépés, hogy felejts el a “NEKEM” dolgoznak és ezekhez kapcsolódó összes elavult gondolatodat. (bocs ha megbántalak) Ha sikeres céget, elégedett motivált munkatársakat akarsz akkor “Velük-ben” kell gondolkodnod.

Mit kell tehát tenned? Teljesen más alapokra kell helyezni a munkatársakkal kapcsolatos gondolatokat, motivációt.

Meg kell változtatni sok mindent ez tény! De ez az egyetlen útja a legjobb munkatársak megszerzésének és megtartásának.

1 lépés: Mit kell változtatnod a kiválasztásban/toborzásban

 

Nem tudom, most hogyan csinálod, leírom, hogy szerintem hogyan csináld. Hasonlítsd össze a módszereidet azzal amit itt felsorolok.

 

Z

A hirdetésed ne rólad szóljon

Úgy fogalmazd meg a hirdetést, hogy róla, neki szóljon. Gondold végig, mi az amire kíváncsi, amit hallani szeretne. Ne az legyen a fő, hogy TE mit akarsz, inkább az, hogy neki milyen lehetőséget rejt a munka.

Z

Ott helyezd el a hirdetést ahol a legjobbakat találod

Ne a hirdetési költségeden spórolj. A jók nem az ingyenes apróhirdetéseket fogják bújni, hogy állást találjanak maguknak. Gondolkodj egy marketing kampányban a hirdetésénél is. A marketing egyik legfontosabb szabálya, hogy a kiáramlás meghatározza a beáramlást. Tehát ha válogatni akarsz a pályázók között akkor hirdesd a pozíciót.

Z

Hangold össze a dolgokat

A tapasztalat, hogy a pályázók is egyre tudatosabbak. Meg fogják nézni a céged weboldalát, Facebook profilját, pozíció függően a Linkedin oldalatokat. Ezeken is legyen fent a hirdetés. Ez a minimum. De az oldaladon sem árt dolgozni, hogy ne csak az ügyfeleknek, hanem a munkavállallóknak is szóljon.

Z

Gyorsnak kell lenned

Az igazán dolgozni akarók, felméréseink szerint 10-14 nap alatt találnak munkát maguknak. Neked ebbe az időkeretbe kell beleférned a pályázat beérkezése és a szerződés aláírása között. Már nem működik, a “megvárjuk az összes jelentkezőt és utána döntünk hozzáállás.”

 Azonnal igazold vissza a beérkezett pályázatot és egy napon belül vedd fel vele a kapcsolatot.

Z

Szánj időt rá, vagy nevezz ki felelőst

Ha te fogod az interjúkat megcsinálni, akkor már előre csinálj szabad időpontokat a naptáradban. Ez a pont kötelező! Az előző pontban leírtam, hogy nincs időd arra, hogy jóóó…akkor a jövő hét vége felé tudunk találkozni. A legjobbakat garantáltan el fogod veszíteni. 

Z

Nem kell mindent neked csinálni

A beérkezett pályázatok kezelését, könnyedén ki tudod adni egy asszisztensnek, recepciósnak, aki a pályázatok első értékelését és a telefonos interjút el tudja végezni. (Persze kell kb. 10-15 perc, hogy adj neki információt, szűrési paramétereket és egy telefonos szkriptet.)

Cégmérettől és attól függően, hogy milyen gyakran kell interjúzni, nevezz ki egy HR felelőst, aki az első személyes interjúkat is el tudja végezni. Sok időt fog spórolni neked. 

Z

Ne add ki az interjút egy már így is túlterhelt vezetődnek

Az idő faktort leírtam, ha eleve nincs semmi ideje, kevés motivációja lesz, hogy pályázókat is hallgasson meg. Az első embert aki arra jár, fel fogja venni, csak, hogy szabaduljon a feladattól. 

Z

Mai utolsó gondolat az interjúról szól

Aki az interjút végzi, pozitív, jó hozzáállású és motivált embernek kell lenni. Nem beszélhet nehézségekről, problémákról, rossz munkatársakról. (lehet, hogy neked ezek nevetséges felvetések, de sajnos rendszeresen ezt tapasztalom)

Miről beszélhettek? Róla! Milyen elvárásai vannak, mit szeretne, mi nem tetszett az előző helyen, milyen szakmai kompetenciái vannak, (bár ez már lehet a 2. interjú) milyen céljai vannak az életben, mire büszke a munkájában, miért jelentkezett a Te hirdetésedre..

Magatokról pedig arról, hogy milyen célok, sikerek, lehetőségek vannak a cégben. És már megint Ő…hogyan fog ehhez kapcsolódni, mik lesznek a feladatai, stb…

 

Sok mindent lehetne még írni erről a témáról. Ami látható, hogy fél-egy év leforgása alatt megváltozott a Munkaadó – Pályázó közötti erőviszony. Ezért mindenképpen szükséges a régen működő megoldásokat is felülbírálni.

Következő alkalommal a munkatársakkal kapcsolatos egyéb feladataidról lesz szó.

Ha kérdésed van kiválasztással, munkatárs menedzseléssel kapcsolatban, írj hozzászólást, válaszolni fogok rá.

Pin It on Pinterest

Share This