Egy olyan eszközt szeretnék megmutatni, amely hatékony eszköze a kiválasztási folyamatnak és lassan elengedhetetlen a modern HR üzemeltetésnek.

Ha pályázó vagy akkor is megvan a helye a munkakeresésedben és ha munkaadó vagy, aki munkatársakat keres, akkor neked is fontos információkkal fogunk szolgálni az alkalmazásáról.

 

A mit tudnod kell elöljáróban. A tesztelés, az nem a mai kor vívmánya, évezredek óta működnek a különböző tesztelési folyamatok. A mesékben tesztelték a királylány kezére vágyó legények, képességeit, ügyességét, őszinteségét, talpraesettségét, gyakran a bátorságát, vagy mindezek összességét.

Napjainkban is van tesztelés. Vannak tesztek, amik az igazmondást vizsgálják. Filmekben látni amikor a hőst rákötik a hazugságvizsgáló gépre, amely vizsgálj a a test fiziológiai reakciót és megmondja, hogy igaz, vagy hamis az állítás. Amit a főhősünk igyekszik befolyásolni.

Aztán vannak a különböző képesség vizsgálatok. Pl. pályaalkalmassági vizsgálat, itt az alany konkrét képességeit, figyelmét, reakció idő, kitartás stb. amiket vizsgálnak. Ide tartoznak a különböző sportban rendszeresített tesztek is, amik egyre fejlettebbek, hiszen a régi stopperes cooper tesztektől eljutottunk a gps és számítógépes másod percenkénti elemzésekig, jelentésekig.

Amit bemutatok ez a teszt egy Személyi Képesség Elemzés amely 10 fő személyiségjegyet vizsgál, ahol a megkérdezett személy mond véleményt saját magáról. A válaszokat elemzi egy rendszer, súlyozza az egyes kérdésekre adott válaszokat, összehasonlítja az összefüggéseket és elkészít egy nagyon pontos személyiség térképet.

 

Miért jó ez pályázóként

Mert kap a pályázó egy olyan elemzést ami megmutatja azokat a területeket, amiket fejlesztenie kell és megmutatja azokat a területeket, ami az erősségei.

Miért jó, ha megmutatja a fejlesztendő területeket? (hiszen kimutatta a hibáimat)

Amikor egy pályázó az interjún tisztában van önmagával és tud beszélni arról is, hogy éppen min “dolgozik” amiben fejlődni szeretne, egy jó interjúztató szemében ez biztos + pont. Bevallom mi sem szeretjük azokat akik azt mondják, én mindenben jó vagyok, nem kell fejlődnöm. Őt nagyon nehéz lesz tanítani, képezni, új technikákat átadni neki. Tehát ha valaki nem tökéletes és ezt tudja magáról, viszont tesz a javulás érdekében ez egy pozitív pont az elbírálásnál.

Nem beszélve arról, hogy ott vannak azok a pontok amik az erősségek. Nem csak elmondva, hanem egy független elemzés által kimutatva és egy tanácsadó cég által hitelesítve. Így beadva az eredményt a pályázattal együtt szépen erősíti az esélyeket.

 

Miért jó ez egy munkaadónak

Mert nem zsákbamacskát vásárol. Előtte lesz egy személyiségtérkép erősségekkel és fejlesztendő területekkel. Nem csak a megérzésekre kell hagyatkozni a döntés meghozatalakor. Tudjuk, hogy nincs tökéletes ember, nincs tökéletes új munkatárs. Na, de mennyivel gyorsabb a beillesztés és a hatékonyság elérése, ha tudom mire kell figyelni.

Olyan ez, mint a régi és a modern autószerelés. Mi volt régen… egy hozzáértő szaki beült ment pár kört és a tapasztalata alapján azt mondta nézzük meg ezt vagy azt a motoron futóművön stb. Mi történik most a szervizben. Első lépésként kiolvassák a hiba kódokat egy számítógép segítségével és azonnal kapnak egy pontos hibalistát, nem csak a meglévő hibákról, de még arról is, hogy hamarosan ez vagy az el romolhat, vagy ki fog égni az izzó. A forma 1-ben ezt már szinte tökélyre fejlesztették.

Tehát abban segíti a vezetőt a teszt, hogy előre lemondunk olyan tulajdonságokat, amivel foglalkozni kell. Nem utólag derül ki. 

A teszt 3 fő területet vizsgál

 

Önmaga

Megmutatja, hogyan kezeli a személy a különböző helyzeteket, amik vele kapcsolatosak. Mennyire fordít figyelmet a céljaira, milyen a kitartása, hogyan kezeli a kudarcokat, mennyire optimista és egy váratlan helyzetben milyen reakcióra lehet számítani tőle. Képes lesz kezelni, vagy szétesik és feladja.

Másokkal való kapcsolata

Megmutatja, hogyan kezeli a személy az embereket akik a környezetében vannak. Hogyan fog viszonyulni a munkatársaihoz, milyen kapcsolatot alakít ki a cég partnereivel, megrendelőivel. Csapat játékos, vagy magányos farkas, megért másokat, vagy nem igazán érdekli mások problémája. Nyitott, vagy zárkózott-e a személyisége. Mennyire hatékony a kommunikációja és hogyan fogja használni.

Munka jellemzők

Megmutatja a személy aktivitását, célratörőségét a munkában. Hajlandóságát a feladatok elvégzésében, szerepvállalását a csoport életében, érdekében és felelősség vállalását munkáját illetően.

Megmutatja, hogy vezetőként képes-e helytállni és kivívni a csoport elfogadását, elismerését. Képes lesz-e irányítani és akaratát érvényesíteni, úgy hogy a csoport tagjai se érezzék rosszul magukat. Vagy olyan típus, aki eléri a céljait, de ezt úgy teszi, hogy átgázol mindenkin és sok sérülést hagy maga után, ezzel elveszitve rendszeresen a munkatársait. 

 

Fontos információ a teszttel kapcsolatban, hogy a pontok nem veleszületett képességeket vizsgálnak, hanem életünk során megszerzett ismereteket, viselkedési, megoldási formulákat. Ezért a teszt eredménye alapján bárki képes javítani a szükséges pontokon. De az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy attól függetlenül hogy a teszt az adott pillanatban egy kimagasló képességet mér az is változhat az idők folyamán.

3-6 hónapot szoktunk mondani a teszt érvényességi időtartamára. De ezt nagyon sok minden befolyásolja. Egy rossz környezet képes gyorsan lerombolni a pontokat és egy tudatos, munkatársaival foglalkozó cég, gyorsan felépítheti munkatársait. A képzés, vagy éppen ennek hiánya szintén változásokat hoz a kapott pontok helyzetében és egymáshoz való viszonyában.

 

A teszt egy viszonylag gyors teszt, az átlagos kitöltési idő mindössze 30 perc. Nincs időkorlát se alsó, se felső értékkel, mindenki a saját ütemében értelmezheti és válaszolhatja meg a kérdéseket.

Az értékelés történhet szóban, vagy írásban, esetleg ezek kombinációja a felhasználási igénytől függően.

Munkaadóknak azt szoktuk javasolni, hogy amikor első körben kiválasztott egy vagy két olyan pályázót akikkel el tudja képzelni az együttműködést, akkor kérje meg őket a teszt kitöltésére és a 2. találkozó, vagy a végleges döntése előtt hallgassa meg, olvassa el a tesztek értékelését és ezt is mérlegelje a végleges döntés meghozatala előtt.

Munkakeresőknek pedig azt, hogy ha olyan helyre jelentkeznek ahol nagy a harc a pozícióért, akkor támogassák meg a teszt értékelésével pályázatukat. Egy olyan pluszt adhat hozzá, ami mássá, értékesebbé teheti a benyújtott anyagát. Egy olyan mondat, hogy “Mellékletként csatolom személyi képesség értékelésemet, kérem, olvassák el” minimum érdeklődést vált ki egy interjúztatóból, mert ritkán találkozik még ilyennel. Ezért tovább fog foglalkozni az anyaggal és jobban megmarad az emlékezetében. Az interjún is jó hivatkozási alapot adhat annak az indoklására, hogy miért Ön mellet tegyék le a voksukat.

 

Összefoglalva: A teszt egy nagyon hasznos eszköz, segítséget ad a feleknek meghozni a megfelelő döntést, illetve támogatni a felvételi esélyeket.

 

És, hogy mire lennétek képesek együtt?

Képzelj el egy olyan helyzetet pályázóként, amikor megtalálod az ideális munkahelyet. Tetszik a munka, inspiráló a csapat, támogatnak, segítenek, hagynak érvényesülni, megvalósítani az ötleteidet…. És cégvezetőként képzelj el olyan munkatársakat, akik nem problémáznak, hanem megoldásaik, ötleteik vannak, mellette illeszkednek a meglévő csapatodba. Ha ez a két álom találkozik, akkor szárnyalást eredményez.

 

A teszt felhasználásának lehetőségéről itt tudsz további információt szerezni

 

 

Pin It on Pinterest

Share This